No11. - Výroba pastovaného medu

20.06.2017

    Určite ste sa už stretli s medom mimoriadne hustej až krémovej konzistencie s bielou perleťovou farbou. Tento med sa nazýva pastovaný a vzniká miešaním klasického medu v pravidelnom intervale. Miešaním sa docieli to, že sa rozbije bežná štruktúra medu na malé kryštáliky o veľkosti 10 mikrometrov, vďaka čomu ostane med krémový a biely.

    Pastovaný med sa vyrába z kvetových medov, ktoré rýchlo kryštalizujú. My ho vyrábame z repkového, prípadne slnečnicového medu. Napríklad agátový med na pastovanie nie je vhodný, nakoľko jeho kryštalizácia je pomalá. Repkový med kryštalizuje veľmi rýchlo, preto je na pastovanie ideálny. 

    My ho miešame v 30 litrovej nádobe, cca 3minúty - dva krát denne, podľa potreby 5 až 8 dní. Týmto docielime bielu krémovú štruktúru. Ako miešame môžete vidieť v nižšie priloženom videu.

    Pastovaný med má podľa mňa lahodnejšiu chuť a netečie preto je vhodný pre deti ako nátierka na chlieb. Pri tomto druhu medu platí 100 ľudí 100 chutí, niektorí ho vyhľadávajú, iní ho nemajú radi práve kvôli farbe, alebo konzistencii. Odporúčam takýto med ochutnať a spraviť si naň vlastný názor :)